Forum członków i sympatyków PTTK
login:  
hasło:  

Zgłoszenie do moderatora

Jeżeli uważasz, że ta wiadomość łamie regulamin naszego forum lub netykietę albo w inny sposób narusza zasady dyskusji - zgłoś to do moderatora.

Zgłaszana wiadomość

Temat: Re: Spadek notowań PTTK
Autor: Amotolek
Data: 2013-06-04 19:42:29

Napewno nie przekonasz. Zdarzenia lat 1945 -1955 pamiętam sam z autopsji!

Do dziś w mojej szeroko rozlanej po Polsce rodzinie jest tradycja robienia pierogów. Nikt z wypędzonych za chiny ludowe nie nazwie ich ruskimi!Spoko.

"W każdym razie ja ciągle uważam, że miejsc w których zjeść można dobre RUSKIE (tak!) pierogi jest za mało".

Czasem wyrwie się to młodzieży, takiej, która czasów powojennych organicznie nie pamięta, wiec się to im cierpliwie prostuje, wyjaśniając, co trzeba.

Możesz jeść co chcesz, tylko pierogów nie przezywaj bez sensu, bo na to nie zasługują!

"A nie wynikało to czasami z braku mięsa?"

Były oczywiście pierogi tez z mięsem, dla mnie w smaku paskudne i ich nie biorę do pyska.

Klasyczne PIEROGI (można je nazywać kresowe) są robione z farszu z ziemniaków (kartofli czy pyr, jak kto woli) z dodatkiem białego sera i przysmażanej cebulki.

Po ugotowaniu obficie polane skwarkami z tłuszczem i obficie polane śmietaną bo cholesterolu jeszcze wtedy nie wynaleziono.

Typowe danie ubogich i niesłychanie popularne wśród kresowiaków przepędzonych za uzgodnieniami z Jałty, głównie na tzw ziemie odzyskane :-) Ha. Dziś w barach taniego żywienia można dostać całkiem dobrze zrobione nie drogie pierogi, polane oczywiście tłuszczem, ale na wierzchu ze smażoną cebulą. Ale zjeść się da, spoko

Formularz zgłoszenia

Przedstaw się
Podaj swój e-mail
Wpisz rok założenia PTTK
zabezpieczenie antyspamowe
Uzasadnienie
Dlaczego zgłaszasz tą wiadomość?