Zgłoszenie do moderatora
Jeżeli uważasz, że ta wiadomość łamie regulamin naszego forum lub netykietę albo w inny sposób narusza zasady dyskusji - zgłoś to do moderatora.
Zgłaszana wiadomość
Temat: Re: Turystyka polska na Kresach.
Autor: Amotolek
Data: 2008-08-15 19:25:15
[cytat] Antosiu - posiadasz książkę - co tam piszą o pierogach ... :-)[/cytat]
Mam inne ksiazki , na razie dalej jestem w trakcie szukania po generalnych porzadkach jakie byly od dwóch lat w domu.
Pamietam ten fragment, ktory mi utkwił w pamieci, tzn jak sie robilo pierogi. Były zasadniczo z farszem:mieszanina sera, ziemniaków i pieczonej cebulki. Nazywało się je po prostu pierogami... żadnymi ruskimi i kazdy wiedział o co chodzi! To była uboższa wersja. Pierogi były przecież daniem ubogich! W zasadzie dziś też są. sam sie tak czesto zywie w barach (d. mlecznych, ale adresu nie podaje bo to mogloby zostac uznane jako ogloszenie;-))
Drogi rodzaj to były nadziewane farzem z mielonego miesa, najcześciej pozostalego z gotowania zupy, raczej wołowina.
Autor dowcipnie pisał o tym, że pierogi były obficie polewane tłuszczem ze skwarkami i smietaną,......... bo jeszcze wtedy nie wynaleziono cholesterolu:-).
Tyle z pamieci:-)
Jak znajde ksiazkę, to zacytuje dokladnie i przesle Ci scan tekstu o pierogach:-)