Zgłoszenie do moderatora
Jeżeli uważasz, że ta wiadomość łamie regulamin naszego forum lub netykietę albo w inny sposób narusza zasady dyskusji - zgłoś to do moderatora.
Zgłaszana wiadomość
Temat: Re: Pożegnanie
Autor: Łukasz Aranowski
Data: 2006-05-29 10:26:18
Cześć!
Trzy tygodnie temu (wzbudzając powszechną nieufność) pisałem:
> A na kasie permanentnie nie ma kto siedzieć, bo brakuje chętnych.
> Całe wybrzeże było oblepione ogłoszeniami typu "młodego lub młodą
> do budki w wakacje zatrudnię". Podałaś nienajlepsze przykłady...
Teraz mam dowód. :-)
http://wiadomosci.onet.pl/1330470,11,item.html
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[b]Nie ma rąk do pracy w gastronomii[/b]
"Gazeta Wyborcza": Do najazdu turystów niecały miesiąc, a w barach, hotelach i sklepach w miejscowościach wypoczynkowych na Wybrzeżu brakuje pracowników.
- Potrzebuję trzech kucharzy. Ogłaszałem się od lutego, zgłosiła się tylko jedna osoba. Żeby chłopaka zatrzymać, będę go utrzymywać, zanim ruszymy z robotą. Resztę ekipy - trzech kucharzy, barmana i kelnerkę, finansowałem cały rok. Wszystko po to, by nie uciekli za granicę - mówi dziennikarzom "GW" Franciszek Andreskowski, właściciel kempingu w Chałupach na Helu.
Zdaniem "Gazety" nie lepiej jest w Trójmieście. Szyby sklepów, kawiarń czy pubów poobklejane są ogłoszeniami o pracy. Ewentualni pracownicy wyjeżdżają za granicę.
Roman Budnik, dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Gdańsku mówi dziennikarzom: - Specjalistów z branży gastronomicznej brakuje w całej Unii Europejskiej. Polscy pracodawcy muszą zacząć lepiej dbać o swoich pracowników.
Pracownik nadmorskiej gastronomii może zarobić miesięcznie od tysiąca do 1,5 tys. zł. Marek, student Pomorskiej Akademii Medycznej, śmieje się, gdy słyszy o takich stawkach. W tym roku drugi raz wyjedzie pracować do małego pubu we Włoszech. Z napiwkami zarobi ok. 5 tys. zł miesięcznie.
Więcej w dzisiejszej "Gazecie Wyborczej".
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -