Forum członków i sympatyków PTTK
login:  
hasło:  

Zgłoszenie do moderatora

Jeżeli uważasz, że ta wiadomość łamie regulamin naszego forum lub netykietę albo w inny sposób narusza zasady dyskusji - zgłoś to do moderatora.

Zgłaszana wiadomość

Temat: Glajcha, breja, glumza?..
Autor: Kuba
Data: 2003-02-09 20:20:36

Więc ognisko juz, kociołek też,
w kociołek ryż, makaron lub kasza,
do tego konserwa aktualnie dostepna
oraz duzo przypraw dla zabicia pierwotnego smaku...

Choc dzisiaj możliwości kulinarne nieco sie poszerzyły, w dalszym ciągu podobna potrawa bywa podstawa jadłospisu podczas spacerów zwłaszcza w nieco mniej cywilizowanym terenie.

Można toto nazwac risottem, gdy ryż,
bądź pastą, gdy w podstawie makarony.
Jednak w róznych częściach Polski funkcjonują rozmaite - daleko wdzięczniejsze i dźwięczniejsze niz te włoskie - nazwy lokalne opisanej potrawy.

Więc jak na To mówicie?
Lub - podle waszej wiedzy - gdzie jak mówią?
Zróbmy kulinarną mape kraju.

W Lublinie i okolicach np.
"glajcha" lub "glaja".

Bodajze w Łodzi
"glumza"
( a może w Rzeszowie? )
jeszcze gdzie indziej ( gdzie nie pomnę ) prosto: "breja" i "mamałyga".

A jak u was?

Kuba

Formularz zgłoszenia

Przedstaw się
Podaj swój e-mail
Wpisz rok założenia PTTK
zabezpieczenie antyspamowe
Uzasadnienie
Dlaczego zgłaszasz tą wiadomość?