Tematyka ogólna
Nazwa górskiej potrawy
wszystkich wiadomości w wątku: 8
data najnowszej wiadomości: 2004-05-18
Temat: Nazwa górskiej potrawy
Autor: Basia Z.
Data: 2004-05-14 11:46:18
Poszukuję jak się nazywa w różnych środowiskach typowa górska potrawa :
w Gliwicach i Katowicach - "pulpa"
Wiem tyle że nosi jeszcze nazwy "gleja", "glamza" i "paw" ale nie pamiętam gdzie jaka nazwa jest przyjęta.
Szczególnie mnie interesuje jak "to" się nazywa w Krakowie, Warszawie, Lublinie, Wrocławiu, Szczecinie, Gdańsku i Poznaniu, ale inne środowiska -jesli mają swoją nazwę - to też bardzo proszę.
Pozdrowienia.
Basia
w Gliwicach i Katowicach - "pulpa"
Wiem tyle że nosi jeszcze nazwy "gleja", "glamza" i "paw" ale nie pamiętam gdzie jaka nazwa jest przyjęta.
Szczególnie mnie interesuje jak "to" się nazywa w Krakowie, Warszawie, Lublinie, Wrocławiu, Szczecinie, Gdańsku i Poznaniu, ale inne środowiska -jesli mają swoją nazwę - to też bardzo proszę.
Pozdrowienia.
Basia
Temat: Re: Nazwa górskiej potrawy
Autor: Tomek Dygała
Data: 2004-05-14 11:55:03
Warszawa: berbelucha, paw
pzdr.
Tomek D
pzdr.
Tomek D
Temat: Re: Nazwa górskiej potrawy
Autor: Rentgen
Data: 2004-05-14 12:48:58
Lublin: "glajcha", zdrobniale "glaja".
"Pawia" nie wziąłbym do ust, błeeee....
Pozdrawiam
Regent
"Pawia" nie wziąłbym do ust, błeeee....
Pozdrawiam
Regent
Temat: Re: Nazwa górskiej potrawy
Autor: Basia Z.
Data: 2004-05-14 12:51:50
To jeszcze proszę napisz czy je się ze wspólnego kotła, czy oddzielnych naczyń. O ile pamiętam w Zawadce jedlismy z oddzielnych naczyń.
Pozdrowienia.
Basia
Pozdrowienia.
Basia
Temat: Re: Nazwa górskiej potrawy
Autor: Rentgen
Data: 2004-05-14 12:54:08
"Glaje" jadamy ZAWSZE z oddzielnych naczynek.
Ze wspólnego gara jadamy "gluta".
Ale każdy swoją łyżeczą
Pozdrawiam
Regent
Ze wspólnego gara jadamy "gluta".
Ale każdy swoją łyżeczą
Pozdrawiam
Regent
Temat: Re: Nazwa górskiej potrawy
Autor: Kuba
Data: 2004-05-14 17:23:33
Temat: Re: Nazwa górskiej potrawy
Autor: ~Winnetou
Data: 2004-05-18 08:25:17
Kwaśnica!!!
Temat: Re: Nazwa górskiej potrawy
Autor: ~Bartek (Goper)
Data: 2004-05-18 12:24:05
Kraków - pulpa, jedzona z osobnych naczyn, glut - zawiesina kisielopodobna, z duza iloscia niezindentyfikowanych ulepszaczy bakaliowo-owocowo-czekoladowo-rumowo-slonecznikowych, jadany z jednego gara, ale nie koniecznie jedna lyzka